Prohlédnuté produkty
Název „Český kmín“ s evropskou značkou...
Nový produkt
Název „Český kmín“ s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu.
Velký úspěch českého pěstitelství - ochranná známka Evropské Unie!! Je skladem - už ho máte doma na nedělní husičku?
Upozornění: poslední kus skladem!
Datum dostupnosti:
50 g Český kmín celý
Název „Český kmín“ s evropskou značkou chráněného označení původu náleží dvouletému kmínu vypěstovanému za kontrolovaných agrotechnických postupů na optimálních pozemcích a z českých odrůd. Splňuje přísnější požadavky na kvalitu.
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Kmín kořenný je jedno z nejstarších používaných koření. Ve staré Persii v 5. st. n. l. sloužil kmín dokonce jako platidlo. Pytle kmínu se používaly hned po tradičních penězích k úhradám dluhů.
Kmín se původně získával z divoce rostoucích rostlin v lučních porostech. V polních podmínkách se začal pěstovat již před rokem 1855. V českých zemích se kmín pěstoval na některých statcích jako přísev do různých polních kultur. Již v roce 1941 byla povolena odrůda Moravský, která měla udržovací šlechtění na šlechtitelské stanici Stará Ves u Přerova a v roce 1952 byla povolena odrůda Český, která měla udržovací šlechtění na šlechtitelské stanici Chlumec nad Cidlinou. Šlechtěním kmínu se intenzivně zabýval od roku 1952 pan František Procházka a vyšlechtil odrůdu, která měla větší semena s názvem Ekonom, povolena byla roku 1964.
Všechny tyto odrůdy byly opadavé a tím nevyhovovaly mechanizované sklizni.
Zásadní změny bylo dosaženo povolením odrůdy Rekord (registrace 1978), která poskytuje výnosy s vysokým obsahem silic a je odolná proti vypadávání semen při dozrávání a sklizni. Tato odrůda byla doplněna povolením dalších odrůd Prochan (reg. 1990) a Kepron (reg. 1994). Jejich šlechtitelem byl opět František Procházka ze Šlechtitelské stanice Česká Bělá, která v té době byla začleněna ve Šlechtitelské stanici Keřkov okres Havlíčkův Brod. Tyto tři odrůdy představují ojedinělý soubor výkonných, kvalitních a neopadavých odrůd s vysokým obsahem silic s příznivým obsahem karvonu.
Intenzivní šlechtění vyvolalo i intenzivní zapojení vědy a výzkumu do této oblasti. Do problematiky jsou tak zapojeni pracovníci výzkumných pracovišť a zástupci zemědělských univerzit.
Naše země se zavedením těchto neopadavých odrůd kmínu stala zemí vývozní, do té doby se kmín do ČR dovážel. A tyto vývozy byly v některých letech velmi výrazné.
Od roku 2008 dvouleté odrůdy kmínu pěstovaného v České republice můžeme označovat názvem Český kmín a červeným logem se dvanácti zlatými hvězdičkami, které symbolizují výrobek zařazený na seznam chráněného označení původu v rámci EU.
Český kmín celý využíváme do jídla, pokud ho chceme jako dekoraci. Nebo pokud víme, že ho budeme dlouho vařit nebo dlouho péct. Kmín si udrží svou vůni a nevyprchá.
Kmín drcený zase použijeme do pečiva nebo do polévek. Pokud připravujeme jídlo narychlo (kotleta, jiné smažené maso), je dobré použít kmín mletý, ten rychle pustí silici a náš pokrm provoní.
Český kmín (Carum carvi) není samozřejmě jediný typ tohoto koření, k dochucování pokrmů se používají i další příbuzné rostliny. Asi nejznámější je kmín římský (Cuminum cyminum), chuťově i aromaticky je daleko odlišnější a také mírně nahořklý. Nehodí se do české kuchyně, ale je důležitou součástí orientálních pokrmů. Proto se rovněž přidává do kořenících směsí, jako jsou například orientální harissa nebo garam masala.
Český kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva. Používá se také k dochucování brambor, zelí, neobejdou se bez něj ani pečínky, ať už vepřová, husí, či kachní. Lahodnou chuť dodá houbovým pokrmům i rybám, hodí se do polévek a tvarohu...
A na závěr: Naši dědečkové možná znají pojem „kmínka“ – tedy kmín vyluhovaný v alkoholu, ta prý podporovala duševní svěžest a dlouhověkost. Kmínová silice má desinfekční účinky, používá se například i na ochranu dlouho uskladněných brambor.
Paprika se hodí ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek, pomazánek...
Čarodějka je kořenící přípravek na grilování, rožnění, pečení, na přípravu...
Uzená paprika se používá ke všem masitým pokrmům, k zelenině, do polévek,...
Koriandr celý je zapomenuté koření se zvláštní, příjemnou kořennou chutí a...
Garam masala - indická „domácí směs“ je ostřejší směs, která se podobně jako...
Oregano – dobromysl obecná je nejen rostlinou kořeninovou, ale také léčivou....
Zázvor se používá především v indické a čínské kuchyni. Je vhodný ke všem...
Houbová prachanda je kořenící základ vhodný k přípravě houbové a bramborové...
Koření do perníku je tradiční směs perníkového koření, která se v Mělnické...
Bio Majoránka je bylinka s jemně kořennou, sladší vůní i chutí. Majoránka...
Kayenský pepř je jedno z nejostřejších koření. Získává se z nejostřejších...
Pepř černý celý patří mezi nejoblíbenější kuchyňské koření. Používá se k...
„Český kmín“ název s evropskou značkou chráněného označení původu náleží...
Paprika pálivá má ostře kořeněnou, pikantní chuť. Paprika se hodí ke všem...
Saturejka chutná peprně pikantně. Je to klasické koření do všech fazolových...
Muškátový květ svou chutí připomíná kombinaci skořice a pepře, je mnohem...
Muškátový oříšek okoření svou sladkou pálivou ostrostí značné množství...
Nové koření se také nazývá „všekoření“. Používá se do marinád, polévek, k...
Fenykl celý se používá k přípravě bylinných čajů proti nadýmání, do nakládané...
Skořice je jedno z nejstarších koření. Používáme ji do slaných pokrmů čínské...
Kurkuma celá, nazývaná také indický šafrán je koření, které pochází z Asie a...
Koriandr drcený je zapomenuté koření se zvláštní, příjemnou kořennou chutí a...
Koriandr je koření se zvláštní, příjemně kořennou chutí a vůní. Používá se do...
Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Zelený kardamom...
Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Zelený kardamom...
Kakaový prášek BIO pražený je cenným zdrojem minerálů, jako je vápník,...
Pracharanda je vyvážená zeleninová směs typu Vegeta. Neobsahuje glutaman ani...
Gabík Ananas s mátou smoothie Nápoj od farmáře s unikátním způsobem výroby,...