100 g Hrách

Nový produkt

Hrách sušený se Vám bude doma hodit na přípravu hrachových kaší, možno ho zpracovat i do vegetariánských pomazánek či salátů, ale samozřejmě je vhodný hlavně k výrobě lahodné hrachové polévky!!

Více informací

Jsem tu pro Vás, hrách sušený a lze ze mne připravit leccos dobrého. Objednáte si mne? Máme skladem

8,00 Kč s DPH

Více informací

Hrách setý, také nazývaný zahradní hrášek 

je jednoletá bylinná rostlina z čeledi Fabaceae, pěstovaná prakticky po celém světě pro její jedlá semena. Hrách lze zakoupit čerstvý, konzervovaný či zmrazený.

Námi nabízený sušený hrách se běžně používá do polévek, ale možnost jeho využití je daleko širší.

Hrách je jednou z nejstarších kultivovaných plodin. Divoká rostlina pochází ze středomořského regionu a na Středním východě byly nalezeny jeho pozůstatky jíž z pozdního neolitu. Evropská kolonizace pak přivedla jeho úrodu do Nového světa a dalších oblastí po celém světě. 

V polovině 18. století posloužil hrách v rakouské klášterní zahradě ke skvělému využití mnichovi a vědci Gregoru Mendelovi v jeho průkopnických studiích o povaze dědičnosti.

Recept na hrachovou polévku ze sušeného hrachu:

Hrách se musí přes noc namočit do vody. Poté ho scedíte, propláchnete ve studené vodě a zalijte asi 2,5 litry čisté studené vody. Přidejte uzené maso, jednu cibuli s napíchanými hřebíčky a rovněž bobkové listy. Vařte asi 1 hodinu. Vyndejte maso, cibuli i bobkové listy. Cibuli a listy vyhoďte, maso nakrájejte. Polovinu polévky odlijte a rozmixujte tyčovým mixérem, pak opět spojte dohromady. Na hrubé straně struhadla nastrouhanou mrkev osmahněte na másle a přidejte do polévky. Vmíchejte rovněž majoránku a česnek a polévku, poté dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kousky masa a krutonky. Na krutony pokrájejte rohlíky na kostičky a dozlatova je opečte na másle. Na posledních pár minut k nim nasypte i bylinky.

Ingredience:

500 g sušeného neloupaného hrachu, kousek předvařeného uzeného masa, 1 cibule, 6hřebíčků, 2bobkové listy, 1 mrkev, 3 lžíce másla, 1 lžička majoránky, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, a na výrobu krutonů potom 6 rohlíků, máslo, 2–3 hrsti nasekaných bylinek (tymiánu, petrželky a majoránky).

22 dalších produktů ve stejné kategorii:

Follow us on Facebook